Хайнрих Рорер, нобелов лауреат по физика за 1986 година

Швейцарският физик Хайнрих Рорер  е  носител на Нобелова награда по физика за 1986 година  за изобретяването на сканиращия тунелен микроскоп. Рорер е роден на 6 юни 1933 година в Сан Гален, Швейцария. По време на Втората световна

2011-06-05 16:38:50
Хайнрих Рорер, нобелов лауреат по физика за 1986 година
Швейцарският физик Хайнрих Рорер  е  носител на Нобелова награда по физика за 1986 година  за изобретяването на сканиращия тунелен микроскоп.

Рорер е роден на 6 юни 1933 година в Сан Гален, Швейцария. По време на Втората световна война следва физика в неутралната Швейцария, в Швейцарския федерален технологичен институт, където слуша лекциите на Волфганг Паули. Докторската му дисертация е върху промяната на размерите на свръхпроводници, при фазови преходи, причинени  от външно магнитно поле.

Следването му е прекъснато от отбиването на военната му служба, в планините в източна Швейцария.   По-късно в САЩ, Рорер  изследва топлопроводимостта на свърхпроводници от II тип и метали, заедно с Берни Серин , в Университета Рутджърс  в Ню Джърси.

През 1963 година Рорер започва работа в изследователския център на IBM в Рюшликон, близо до Цюрих.  Там той изследва магнитните фазови преходи.

През 1974 година,  заедно с Винс Джакарино  и Алън Кинг, в Калифорнийския университет в Санта Барбра изследва свойствата на ядрения магнитен резонанс.

През 1986 година, Рорер споделя половината Нобелова награда за физика с Герд Бенинг, за изобретяването на сканиращия тунелен микроскоп.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия